Aquarea műszaki tájékoztató

+36 70 546 60 26 info@aquarea.hu

Aquarea hőszivattyú

Aquarea Aquarea Aquarea Aquarea
A világon egyedülállóan 100%-os megmaradó hoszivattyús futési teljesítmény a legszélsoségesebb -15 fokos külso homérsékletnél is, kiegészíto futopatron használata nélkül, egyedüli módon és azonos gyártótól..., egy teljesen gyári és komplett, készre szerelt hoszivattyú termékben, csak is kizárólag a Panasonictól.       Panasonic Aquarea T-CAP (Total Capacity).       Akár 5.06-os COP (német TÜV mérése alapján)

Műszaki Feltételek


1. FŰTÉSSZERELŐ-Gépészeti vízcsövezés (FIGYELEM! Az oldalfali beltéri egységes és az "All in One" hőszivattyúnál is kizárólag a jobb oldali irányból szabad csak az előremenő és a visszatérő csöveket, egyéb szerelvényeket rákötni, a bal oldalon lévő kalorikus csőcsatlakozások hozzáférési lehetőségét szabadon kell hagyni! Az "All in One" beltéri egységnél csak akkor lehet előre fixen rákötni a vízoldali csövezést, ha a készülék hátoldala és a fal között minimum 30 cm a távolság, illetve ha a flexibilis csőcsatlakozások ezt biztosítani tudják.)

A hőszivattyú fűtővízoldali és használati meleg víz oldali, szakszerűen kivitelezett és szigetelt vízcsőhálózatának (Gyári előírás: R1 1/4 -os, azaz 32mm névleges átmérőjű csőhálózat.) a teljes körű és komplett elvégzése, légtelenítése, feltöltése, nyomáspróbája (fűtővíz min. térfogatáram igény t=5K.35°C mellett 50 l/perc, azaz az 50 liter víztérfogatnak minden üzemi állapotban meg kell lennie). Minden esetben egy megfelelő típusú (fűtő, vagy hűtő-fűtő) és méretű puffertartály beépítését javasoljuk (hidraulikus váltóként bekötve) a gazdaságosabb és biztonságosabb, rugalmasabb fűtési rendszer előnyei miatt! Monovalens hőszivattyús fűtésnél (csak a hőszivattyú az egyetlen fűtőeszköz) a puffertartályba egy esetleges műszaki hiba miatt (pl. H20 vízszivattyú hiba, vagy vezérlőpanel hiba esetén nem aktiválható a gyárilag beépített fűtőpatron) elővigyázatosságból (tartalék fűtésként) egy megfelelően méretezett biztonsági fűtőbetétet javaslunk beépíteni. A garanciális problémák (pl. hőcserélő dugulás, HMV váltószelep beragadás, vízszivattyú  megszorulás, biztonsági lefuvatószelep fennakadás) elkerülése miatt kötelezően javasoljuk a FERNOX típusú mágneses iszapleválasztó beépítését a hőszivattyú elé a visszatérő ágba (elzáró szerelvényekkel a szűrő előtt és után). A hőszivattyú beltéri egységének az előremenő és a visszatérő ágán közvetlenül a beltéri egység csonkjainál elzáró szerelvényeket kell beépíteni. Kötelező az automata légtelenítő szelepek beépítése a legmagasabb pontokra (a fűtési és HMV körbe is), valamint biztonsági szelepek (6 bar), illetve a megfelelő méretű és nyomású tágulási tartályok beépítése (a fűtési és a HMV körbe is). A szekunder oldali fűtővízcső elvezetéseket a hőszivattyú beltéri egységétől min. 30 cm távolságra kell szerelni a beltéri egység burkolatának akadálytalan leszerelhetősége érdekében.


Figyelem! A különálló HMV tartályos hőszivattyú oldalfali beltéri egysége alá nem kerülhetnek gépészeti elemek, szabálytalanul elhelyezett dugaszolóaljzatok, vagy villamos kapcsolószekrények, kivételt képeznek az előremenő és visszatérő fűtési ág fűtővízcsövei, melyek szereléstechnikai elvezetésénél, irányánál biztosítani kell a függőlegesen elhelyezett, minimálisan 40 cm hosszú kalorikus hűtőközeg-csőpár akadálytalan elhelyezési lehetőségét számunkra!


2. VILLANYSZERELŐ-Villamos megtáplálás, azaz a hőszivattyú működéséhez szükséges, gyártó által előírt amperszámú elektromos betáplálások előzetes kiépítése a beltéri egységhez, vezetéktoldás nélkül beköthető módon (felesleget majd a bekötéskor levágjuk), külön kapcsoló szekrényben, megfelelő méretű automata biztosítékokkal a villamos védelem és az esetleges áramtalanítás érdekében . A készülékek külső burkolati adatlapján, vagy a katalógusban, a készülékekre vonatkozóan előírt amper igényeket be kell tartani. 1 fázisú készüléknél 30Amper (3x4 MTK), míg a 3 fázisú készüléknél 3*16 Amper (5x2.5 MTK) szükséges + a beépített fűtőpatron, illetve a HMV tartályba épített 3kw-os fűtőbetét elektromos Amper (készülékenként változó) igénye. A beltéri egységben minden esetben 2db elektromos betáplálás-kismegszakító található, ahol a ,,Power Supply 1"- feliratú a készülékhez szükséges, míg a ,,Power Supply 2"- feliratú a beépített villamos fűtőbetété és a HMV tartályba épített 3kw-os fűtőpatroné.  A beltéri egység mellé felszerelt, -így a hőszivattyú beltéri egység burkolatának a bontása nélkül könnyedén áramtalanítható- biztosítéktáblával ellátott kapcsolószekrényt minden irányból minimum 30 cm távolságra kell felszerelni a beltéri egység burkolatának akadálytalan leszerelhetősége érdekében.                                              

3. VILLANYSZERELŐ-Három járatú motoros HMV szelep+motor előzetes vezetékelése (3x1 MTK) a beltéri egységhez, vezetéktoldás nélkül beköthető módon (AB-ág az előremenő vezetékre csatlakozik, míg az A-ág a HMV, míg a B-ág a fűtésre). Amennyiben nem a Panasonic gyári HMV tartályhoz adott 3 járatú motoros szelep került beépítésre, úgy annak típusszámáról a megfelelő felkészülés, azaz a gördülékeny és szakszerű beüzemelés miatt a Megrendelő köteles az írásos készre jelentésében a Vállalkozót tájékoztatni. *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúnál nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

4. FŰTÉSSZERELŐ-VILLANYSZERELŐ-Vezetékes termosztátok vezetékelése a beltéri egységhez toldás nélkül beköthető módon. Amennyiben nem a Panasonic gyári termosztát került beépítésre, úgy annak típusszámáról a megfelelő felkészülés, azaz a gördülékeny és szakszerű beüzemelés előtt a Megrendelő köteles a beüzemeléshez szükséges írásos készre jelentésében a Vállalkozót tájékoztatni. (A hőszivattyú csak 1 db termosztát jelet tud fogadni, így több termosztát esetében javasoljuk villanyszerelő által a termosztátok össze relézését.) *Az 1-es pontban megfogalmazott, hidraulikus váltóként bekötött fűtési puffertartályra vonatkozó műszaki javaslatunk szerint, a termosztát vezérlést, a puffertartály szekunder oldalán lévő fűtési vízszivattyú indítására és leállítására javasolt használni, azaz nem a hőszivattyút vezéreljük a termosztát jelével. A hőszivattyú így kizárólag csak a puffer tartály vízhőmérsékletét figyeli az opciós pufferszenzor alapján. A ,,H"-sorozatú hőszivattyú egy opciós elektronika (CZ-NS4P) és egy fűtési puffertartály szenzor (PAW-A2W-TSBU) beépítésével a fűtési puffertartály vízhőmérsékletét a beépített vízszivattyú bekapcsolása nélkül is folyamatosan látja, így további energiamegtakarítás érhető el.

5. VILLANYSZERELŐ-Panasonic CZK-T1 HMV tartályhőmérsékleti szenzor előzetes vezetékelése a beltéri egységhez toldás nélkül beköthető módon. *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúnál nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

6. VILLANYSZERELŐ-Beltéri egység és a HMV tartály közötti 2.5nmm-es MTK összekötő elektromos kábel kiépítése, amelyet a beltéri egységbe toldás nélkül beköthető módon kell előzetesen kivitelezni.  *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúnál nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

7. Kültéri egység tartóállvány betontalapzatának előzetes megléte. A betontalapzat minimális mérete: 110 x 60 x 20cm (szélesség/mélység/vastagság + a mélységi alapozás). A betontalapzat az oldalfali szigeteléstől (nem a lábazati szigeteléstől!) 20 cm-re, a falra párhuzamosan kell kialakítani. A betontalapzatnak megfelelő szilárdságú, vízszintes felületűnek kell lennie, megfelelően bevasalt merevítéssel. A betontalapzat elkészítés előtt az újonnan feltöltött terepszintezésnél a talajt megfelelően tömöríteni kell. A keletkező kondenzvíz szikkasztására kavicságy kialakítása javasolt a betontalapzat körül.

 
8. Kültéri egység megfelelő időjárás védelmének a biztosítása, azaz lehetőség szerint védjük a kültéri egységet az időjárás viszontagságaitól, különösen a ráhulló hó és jégesőtől, ugyanis a hőszivattyús elv miatt, a kültéri egység ahhoz, hogy a lakásunkban fűteni tudjon, kint hűtenie kell, így a hőcserélő felülete mindig hidegebb a kinti hőmérséklettől eltérően, ennek következtében azonnal ráfagy a csapadék. Ennek megakadályozása érdekében féltetővel védekezhetünk, vagy az uralkodó széljárás felől akár oldalsó szélfogó-fallal is védhetjük a kültéri egységet, így biztosítva magunknak a mindenkor lehető legoptimálisabb, és ezáltal költséghatékonyabb működést, azaz az alacsonyabb fűtési villanyszámlánkat. Ha a hőcserélő felülete egy kültéri egységen eltömődik az által, hogy eső, vagy egyéb csapadék éri, akkor akadályozza a hőszivattyút a levegőből való hő felvétele felől, emiatt -egyébként megelőzhető- leolvasztásra kell fordítania a megtermelt hőenergiát ahelyett, hogy a leolvasztás ideje alatt is a házunkat fűtötte volna. A leolvasztás a levegő-víz hőszivattyú normál működési mechanizmusa, mert a levegőben lévő páratartalom is folyamatosan lecsapódik és ráfagy a hőcserélőre, de egyáltalán nem mindegy költség oldalról, hogy egy téli üzem alatt hányszor kell feleslegesen leolvasztania magát a hőszivattyúnak.

9. Beltéri egység fogadó helyének előkésztése, megfelelő minőségű és min. 80*150cm (szél.*mag.) méretben és minőségben (minimum levakolt állapotban), vagy kicsempézett, kifestett, azaz a megrendelőnek, a saját igénye szerinti állapotban célszerű előkészíteni a felületet. A beltéri egység felszerelését követően, azaz utólagosan, tilos csempét, vagy bármi egyéb anyagot illeszteni közvetlenül a beltéri egység burkolata mellé, a beltéri egység burkolatának az akadálytalan leszerelhetőségét figyelembe véve.)

10. FŰTÉSSZERELŐ-Kondenzvíz megfelelő elvezetése, azaz a beltéri egység hűtés üzemmód során keletkező kondenzvizének, illetve a kültéri egység üzemszerű leolvasztása okán, a  keletkező olvadékvíz elvezetéséről megfelelően gondoskodni kell. Ez utóbbinál különösen nagy gonddal kell eljárni, mivel a kinti hőmérsékletek sok esetben mélyen fagypont alatt lesznek. A fagyásveszéllyel különösen számolni kell, azaz pl. emiatt nem lehet belevezetni egy kinti esővíz elvezetőbe a kondenzátumot, hisz az eső a nagy hidegben nem esik, viszont a hőszivattyú ilyenkor is termelheti a leolvadt jégréteg miatti kondenzvizet, amelynek az elvezetésénél egy hideg felületre érve azonnal megfagyhat, és eltömődhet az ereszcsatorna a keletkező jégfelülettől, megakadályozva a kültéri egységből a kondenzvíz szabad elfolyását, azaz esetlegesen nagyobb károkat is okozhatva ezzel (pl. jég miatti ventillátor lapát törést megállítást, ventillátor motor leégést, fűtés leállást stb...).

11. Gépészeti tervezés hiánya akár műszaki problémához is vezethet. A Megrendelő tudomásul veszi, hogy a gépésztervezővel meg nem tervezett fűtésrendszer kiépítése okozta hibákért, az AIRTECH Hungary Kft. nem felel, azaz a más fűtésszerelő kivitelező által kiépített szekunder köri fűtésrendszerben lévő elégtelen mennyiségű fűtővíz, illetve annak térfogatáramlási sebessége, korlátozottsági foka esetlegesen a hőszivattyú rendellenes működését vonzhatja maga után (H62, H64 stb. áramlási hibakód), amelyet a fenti műszaki követelmények figyelemen kívül hagyása is okozhat, melyet sok esetben vagy a csőhálózat megfelelő méretű és rendszerű kicserélésével, és (vagy) egy esetleges fűtési puffertáróló, hidraulikus váltó, vagy un. ,,előtét tartály" beépítésével lehetséges orvosolni.

 

Hőszivattyús fűtés Kft.
Panasonic hőszivattyú bemutatóterem

2890 Tata, Újvilág utca 23.
Mobil:  +36202782732 (aquarea)
Mobil:  +36302782732 (aquarea)
Mobil:  +36702782732 (aquarea)
Web:  www.aquarea.hu

Vissza az oldal tetejére

Panasonic Aquarea hőszivattyú telepítésével, beüzemelésével kapcsolatos műszaki tájékoztató

Ajánlatkérés Jobb árakat szeretne, pontosan arra, amire szüksége van? Ajánlatot kérek
Díjmentes visszahívás:
Aquarea referencia
Aquarea T-CAP hőszivattyúhőszivattyú a lépcső alatthőszivattyú beltéri egység a későbbi előszoba szekrénybe telepítvehőszivattyú időjárás elleni védelmehőszivattyú puffertartállyalhőszivattyú telepítésehőszivattyús fűtésPanasonic 7kw-os hőszivattyúPanasonic All in One hőszivattyúPanasonic hőszivattyú kültéri egység elhelyezése
<b>Aquarea 3kw </b>1.110.000 Ft<b>tartóállvány </b>49.600 Ft<b>T-CAP 9kw 1f </b>1.645.000 Ft<b>100 literes puffer </b>160.000 Ft<b>hűtőpuffer 200 liter </b>194.000 Ft<b>fűtési puffer 1000 L </b>184.000 Ft<b>fűtési puffer 200L </b>92.000 Ft<b>WBHN240SJ25 napelem </b>105.000 Ft<b> HMV váltószelep </b>44.500 Ft<b>150L-es HMV tartály </b>0 Ft<b>HMV 200  </b>301.000 Ft
+36 70 546 60 26 info@aquarea.hu aquarea